MyFreN Forum
Welcome to the "My FreN Forum", community portal. This is the place to connect with old and new friends.
@ Admin

MyFreN Forum

Connect With Old & New FreN's
 
PORTALHomeRegisterLog in
Welcome to My FreN Forumfrom @ Admin

Share | 
 

 Bersosial Hingga Lupa Diri

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Admin
HEAD OF ADMIN GROUP
HEAD OF ADMIN GROUP
avatar


PostSubject: Bersosial Hingga Lupa Diri   31/3/2010, 1:10 am

Berkawan itu tidak salah, malah Islam sendiri amat menggalakkan umatnya menjalin silaturahim tanpa mengira keturunan. Tetapi sekiranya bersosial secara melampau, pasti akan ada masalah mengekori.

Kisah pertama
Telefon bimbit berjenama Black-Berry jarang sekali jauh dari genggamannya. Ke mana-mana sahaja dia pasti akan berteman dengan gajet canggihnya itu sambil melayari laman web facebook. Tanpa disedari dia berubah watak daripada seorang yang ramah kepada seorang yang pendiam.

Kisah kedua

Dulu, Mariam dan Khasif dikenali sebagai pasangan bahagia. Sebaik tamat pengajian, mereka mengikat perhubungan dengan ikatan perkahwinan. Perhubungan yang mulanya panas bertukar menjadi dingin apabila Mariam mengenali seorang lelaki yang mempunyai semua ciri-ciri idaman melalui sebuah laman web rangkaian sosial. Tabiat itu akhirnya terbongkar dan menjadi sebab perceraian mereka berdua.

Kisah di atas adalah antara cebisan kisah benar ketagihan manusia terhadap laman web rangkaian sosial. Dan bersedialah anda untuk dianggap ketinggalan zaman hanya kerana anda tidak mempunyai akaun laman web rangkaian sosial! Kemabukan trend ini tidak mengenal sesiapa sama ada anda golongan profesional, pelajar, suri rumahtangga, kanak-kanak, malahan menteri.

Sebut sahaja facebook, friendster, myspace dan twitter, laman-laman web di atas merupakan satu dunia lain yang mempertemukan insan-insan dari seluruh dunia untuk berkomunikasi. Laman web rangkaian sosial telah menjadi sebahagian dari kehidupan. Buktinya, jumlah pengunjung facebook seluruh dunia ialah kira-kira 350 dan 6.2 juta daripadanya daripada Malaysia. Laman friendster mencatatkan pengguna 4.2 juta orang, diikuti myspace 2.1 juta orang dan twitter seramai kira-kira 750,000 orang.

Melalui media baru ini, jaringan komunikasi manusia menjadi lebih mudah dan cepat. Walaupun dipisahkan oleh faktor fizikal dan kekangan masa, silaturrahim masih boleh dieratkan apabila proses komunikasi berlaku secara atas talian.

Tidak dinafi kan teknologi amat berjasa kepada manusia. Namun sekiranya manusia membiarkan dirinya dikawal oleh teknologi, maka manusia akan kehilangan sisi kemanusiaannya sedikit demi sedikit.

__________________________________________________________________
[You must be registered and logged in to see this link.]  [You must be registered and logged in to see this link.]  [You must be registered and logged in to see this link.]
Back to top Go down
http://myfren.findtalk.biz
nyamuking
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
avatar


PostSubject: Re: Bersosial Hingga Lupa Diri   31/3/2010, 1:28 am

mcm2 bule tjadi dlm fesbok ni klu salah guna[You must be registered and logged in to see this image.] .....ingat2lah wahai kwn2 ku [You must be registered and logged in to see this image.] ....jgn smpi anda terlena dibuai fesbok... [You must be registered and logged in to see this image.]

__________________________________________________________________
"Kalau Bukan Kita, Siapa Lagi"
[You must be registered and logged in to see this image.] Support Local Band Kita [You must be registered and logged in to see this image.]
Back to top Go down
R3nji
JUNIOR MEMBER
JUNIOR MEMBER
avatar


PostSubject: Re: Bersosial Hingga Lupa Diri   31/3/2010, 2:17 am

yeah....igt2laa dunie ckit klu gne teknologi 2...wlaupon teknologi penting skrang tp bkan sume berkenaan teknologi dlm hdup kte ni..
Back to top Go down
ING
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
avatar


PostSubject: Re: Bersosial Hingga Lupa Diri   31/3/2010, 9:51 am

Ibu bapa mesti memantau kegiatan remaja yg suka melayari internet ni...
Back to top Go down
lynkin84
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: Bersosial Hingga Lupa Diri   31/3/2010, 12:35 pm

nda bha kan aku jdi dlm Kisah ptama itu..nda kan..kan..kannnnn.....
Back to top Go down
http://www.lynkin84.blogspot.com
ING
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
avatar


PostSubject: Re: Bersosial Hingga Lupa Diri   1/4/2010, 11:28 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
nda bha kan aku jdi dlm Kisah ptama itu..nda kan..kan..kannnnn.....
nda jua kali...tp klo berry nya rusak mungkin la......wahaha[You must be registered and logged in to see this image.]
Back to top Go down
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: Bersosial Hingga Lupa Diri   2/4/2010, 3:22 am

terpulang pada individu itu sendiri..teknologi nie diwujudkan byk kepentingan..walaubagaimana pun ada jg kekurangannya..biar kita mengawal teknologi jgan teknologi yg mengawal kita smpi ble lupa dimana bumi dipijak..chehhhh...ckp org..pdhal sdiri..hik..hik..
Back to top Go down
zhan
SUPER MODERATOR
SUPER MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: Bersosial Hingga Lupa Diri   2/4/2010, 11:40 am

sendiri mau ingat la..hehehe
Back to top Go down
lynkin84
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: Bersosial Hingga Lupa Diri   3/4/2010, 12:06 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
nda bha kan aku jdi dlm Kisah ptama itu..nda kan..kan..kannnnn.....
nda jua kali...tp klo berry nya rusak mungkin la......wahaha[You must be registered and logged in to see this image.]

ko aa....susa oo idup masa tu..hahhahahah...[i] lols
Back to top Go down
http://www.lynkin84.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Bersosial Hingga Lupa Diri   

Back to top Go down
 
Bersosial Hingga Lupa Diri
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MyFreN Forum :: General :: Current Issues-
Jump to: