MyFreN Forum
Welcome to the "My FreN Forum", community portal. This is the place to connect with old and new friends.
@ Admin

MyFreN Forum

Connect With Old & New FreN's
 
PORTALHomeRegisterLog in
Welcome to My FreN Forumfrom @ Admin

Share | 
 

 MAKAN TAPI KEKAL LANGSING

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
nyamuking
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
avatar


PostSubject: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   21/3/2010, 11:06 pm

Bagaimana dengan makan boleh terus kekal langsing ? Ikuti tip-tip di bawah:-

1. Makan dengan kerap.

Anda boleh pastikan anda langsing jika makan dengan kerap. Tetapi perlu diingat, jaga kuantiti makanan setiap kali anda makan. Makan dengan sedikit atau sederhana, tetapi biarlah kerap supaya tubuh anda tidak kehabisan tenaga dan tidak berasa terlalu lapar. Rasa terlalu lapar membuat anda makan dengan lebih banyak.

2. Rendah kalori, rendah lemak.

Amalkan memakan makanan yang rendah kalori dan rendah lemak. Makanan yang mengandungi banyak air boleh membantu menolong mengurangkan rasa lapar. Makanan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran boleh dimakan dalam kuantiti yang banyak. Kurangkan pengambilan makanan berkalori tinggi dengan memakan salad sebelum mengambil menu utama.

3. Utamakan protein dalam setiap hidangan makanan.

Para pengkaji dari Purdue University mendapati bahawa mereka yang memakan makanan berprotein tinggi lebih merasa puas dengan dengan makanan yang di makan dan kurang berasa lapar. Tambahan pula, mereka yang memakan 30 peratus kalori daripada makanan bersumber protein berpeluang mengekalkan kelangsingan badan. Tingkatkan pengambilan protein seperti putih telur, tuna, ayam tanpa kulit, kekacang dan sebagainya.

4. Waktu terbaik untuk minum air.

Minum juga punya waktu-waktu tertentu yang didapati baik untuk kesihatan badan. Jangan fikir minum boleh sebarang minum ya. Untuk mendapat kebaikan penuh daripada minuman, pastikan anda minum di waktu-waktu berikut :-

- Pagi selepas bangun dari tidur.
Setiap orang akan kehilangan cairan di dalam tubuh sepanjang malam ketika kita tidur. Kehilangan air di dalam badan membuatkan badan berasa lemah longlai dan minda kita tidak cergas. Oleh itu, minumlah sekurang-kurangnya air putih di waktu pagi, betul-betul selepas kita bangun dari tidur. Tidak perlu memberus gigi terlebih dahulu. Dengan begitu, ia dapat menggelakkan anda daripada mencari minuman berkafein untuk memulakan hari.

- 30 minit sebelum waktu makan.

Jika anda sudah mula terasa lapar bila hampir waktu makan, ia adalah waktu terbaik untuk anda minum air. Seperti yang sering disarankan, air putih lebih baik untuk kesihatan dan ia boleh membantu mengurangkan rasa lapar. Malah, minum 350ml air sebelum tiba waktu makan atau sebelum anda mula terfikir untuk mengunyah kudap-kudapan, ataupun coklat boleh mengelakkan anda dari berbuat demikian. Jadi, selamatlah anda daripada menambahkan kalori yang berlebihan dalam tubuh anda.

- Sepanjang hari.
Satu lagi waktu terbaik untuk minum adalah sepanjang hari. Menurut kajian di Jerman, minum 1.5 liter air sejuk atau air putih (sekurang-kurangnya 240 ml air sejuk atau air putih) sekurang-kurangnya 240 ml air setiap kali minum) boleh membantu anda membakar kalori berlebihan di dalam badan. Pakar juga memberitahu bahawa ia boleh membantu meningkatkan kadar metabolisme di dalam badan.

__________________________________________________________________
"Kalau Bukan Kita, Siapa Lagi"
[You must be registered and logged in to see this image.] Support Local Band Kita [You must be registered and logged in to see this image.]
Back to top Go down
zhan
SUPER MODERATOR
SUPER MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   21/3/2010, 11:11 pm

ini adalah satu masalah aku...
aku seorg yg kurus..tp makan kencang..semua ikut pemakanan seimbang..
tp berat badan dan saiz badan tdk pernah berubah..pelik...
Back to top Go down
nyamuking
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
avatar


PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   21/3/2010, 11:15 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
ini adalah satu masalah aku...
aku seorg yg kurus..tp makan kencang..semua ikut pemakanan seimbang..
tp berat badan dan saiz badan tdk pernah berubah..pelik...
sama la nasib kita,bro...aku ni klu mkn, bule tahan jgk...tp bgini ja, nda pandai naik2...hehehe....

p/s: mau cari info kasi naik badan lepas ni,hehehe Razz

__________________________________________________________________
"Kalau Bukan Kita, Siapa Lagi"
[You must be registered and logged in to see this image.] Support Local Band Kita [You must be registered and logged in to see this image.]
Back to top Go down
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   21/3/2010, 11:26 pm

makan makanan supliment bah..mcm vitamin ka..x pun cuba try gamogen..kalu yg itu aku percaya ble sihatkan badan ngan mngasi gummuk..hehehe..
Back to top Go down
lynkin84
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   21/3/2010, 11:28 pm

makan kamu telur hari2....naik tuh...
Back to top Go down
http://www.lynkin84.blogspot.com
zhan
SUPER MODERATOR
SUPER MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   21/3/2010, 11:33 pm

wui na..babisul nt hr2 makan telur...kentut pun nt bau telur..hehe
Back to top Go down
nyamuking
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
avatar


PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   21/3/2010, 11:36 pm

talul?? ari2, setiap masa, setiap saat aku dgn talul...tp talul yg dibwh la! wakakakakakakaka.... lols

__________________________________________________________________
"Kalau Bukan Kita, Siapa Lagi"
[You must be registered and logged in to see this image.] Support Local Band Kita [You must be registered and logged in to see this image.]
Back to top Go down
lynkin84
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   21/3/2010, 11:38 pm

uinah..tu lecturer aku yg nasihat tuh..tp agak2 laa...kalau nda tahan mkn telur hari2....kasi laa 2 hari skali kaa...pelan2...
Back to top Go down
http://www.lynkin84.blogspot.com
lynkin84
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   21/3/2010, 11:40 pm

hizan wrote:
talul?? ari2, setiap masa, setiap saat aku dgn talul...tp talul yg dibwh la! wakakakakakakaka.... lols

nda kn ko mkn talul d bwh ko tu.... [You must be registered and logged in to see this image.]
Back to top Go down
http://www.lynkin84.blogspot.com
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   21/3/2010, 11:46 pm

kalau ya pun lahap btl..x kn talul sdiri pun mau di makan..tebarus la bah tu namanya..
Back to top Go down
lynkin84
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   21/3/2010, 11:50 pm

dia yg ckp tu babe..ahahahhahaha....kanibal...
Back to top Go down
http://www.lynkin84.blogspot.com
nyamuking
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
avatar


PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   21/3/2010, 11:56 pm

aku bilang, setiap masa mbwa talul bersama! Laughing

__________________________________________________________________
"Kalau Bukan Kita, Siapa Lagi"
[You must be registered and logged in to see this image.] Support Local Band Kita [You must be registered and logged in to see this image.]
Back to top Go down
lynkin84
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   22/3/2010, 12:01 am

mknanya off topic suda itu...itu xda kaitan ma pmakanan...ahahahhahahaha
Back to top Go down
http://www.lynkin84.blogspot.com
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   22/3/2010, 12:51 am

becacing tu perut kamu kalau kuat makan tp still kurus..aku pun x brapa pham..tp kajen aku nurse..dia yang bilang bgitu..
Back to top Go down
nyamuking
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
avatar


PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   22/3/2010, 1:11 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
becacing tu perut kamu kalau kuat makan tp still kurus..aku pun x brapa pham..tp kajen aku nurse..dia yang bilang bgitu..
uinaaa...sembarangan ja ko ckp ada sasing dlm perut aku ah [You must be registered and logged in to see this image.] ...org mcm ni mkn kuat, tp nda naik bdn..tndanya itu lelaki sihat walafiat [You must be registered and logged in to see this image.]

__________________________________________________________________
"Kalau Bukan Kita, Siapa Lagi"
[You must be registered and logged in to see this image.] Support Local Band Kita [You must be registered and logged in to see this image.]
Back to top Go down
R3nji
JUNIOR MEMBER
JUNIOR MEMBER
avatar


PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   22/3/2010, 3:56 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
makan makanan supliment bah..mcm vitamin ka..x pun cuba try gamogen..kalu yg itu aku percaya ble sihatkan badan ngan mngasi gummuk..hehehe..

ko ni duta gamogen ke...asyik promot 2 jer... [You must be registered and logged in to see this image.]
Back to top Go down
lynkin84
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   22/3/2010, 8:46 am

metabolisme kuat bha tu..tu yg mkn byk pun susa naik bdn..cuba gainweight...
Back to top Go down
http://www.lynkin84.blogspot.com
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   29/3/2010, 1:16 am

hizan wrote:
[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
becacing tu perut kamu kalau kuat makan tp still kurus..aku pun x brapa pham..tp kajen aku nurse..dia yang bilang bgitu..
uinaaa...sembarangan ja ko ckp ada sasing dlm perut aku ah [You must be registered and logged in to see this image.] ...org mcm ni mkn kuat, tp nda naik bdn..tndanya itu lelaki sihat walafiat [You must be registered and logged in to see this image.]
ko baca bah btl2 ayat ku tu..suka suki jak ko tumbuk aku arr...amek nie blik..
misschanteq [You must be registered and logged in to see this image.] hizan
Back to top Go down
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   29/3/2010, 1:32 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
makan makanan supliment bah..mcm vitamin ka..x pun cuba try gamogen..kalu yg itu aku percaya ble sihatkan badan ngan mngasi gummuk..hehehe..

ko ni duta gamogen ke...asyik promot 2 jer... [You must be registered and logged in to see this image.]

duta tu endak la..tp di kdai mak aku jual produk healin..tp mmg btl2 la bkesan.. [You must be registered and logged in to see this image.]
Back to top Go down
R3nji
JUNIOR MEMBER
JUNIOR MEMBER
avatar


PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   29/3/2010, 3:47 am

snanglaaa ko dpt bekalan...time duit bersepah ntilaa aku try..
Back to top Go down
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   29/3/2010, 11:33 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
snanglaaa ko dpt bekalan...time duit bersepah ntilaa aku try..

senang 2 mmg senang..tp kena ada duit jg..br ble dpt..hehehe..
Back to top Go down
R3nji
JUNIOR MEMBER
JUNIOR MEMBER
avatar


PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   30/3/2010, 12:46 am

alaa...de ckit2 pon kre ok..leh bodek2 mak ko 2...heheh
Back to top Go down
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   30/3/2010, 11:42 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
alaa...de ckit2 pon kre ok..leh bodek2 mak ko 2...heheh

kalu ko nak dpt free ble..tp ko kena jga kdai dia 10hari 10mlm..kira gaji la 2 br ko leh dpt free..wkakakakaka... [You must be registered and logged in to see this image.]
Back to top Go down
R3nji
JUNIOR MEMBER
JUNIOR MEMBER
avatar


PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   31/3/2010, 5:59 am

oklaa 2...klu aku mmg aku jge pny...heh2
Back to top Go down
ING
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
avatar


PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   31/3/2010, 9:44 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
metabolisme kuat bha tu..tu yg mkn byk pun susa naik bdn..cuba gainweight...

betul tu metabolisme pun mempengaruhi..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: MAKAN TAPI KEKAL LANGSING   

Back to top Go down
 
MAKAN TAPI KEKAL LANGSING
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MyFreN Forum :: Wanita Hari Ini :: Dunia Kehidupan Seorang Wanita-
Jump to: