MyFreN Forum
Welcome to the "My FreN Forum", community portal. This is the place to connect with old and new friends.
@ Admin

MyFreN Forum

Connect With Old & New FreN's
 
PORTALHomeRegisterLog in
Welcome to My FreN Forumfrom @ Admin

Share | 
 

 secret recipe

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: secret recipe   14/3/2010, 2:48 pm

First topic message reminder :

dalam ruangan ini, sesiapa yang mempunyai resipi masakan ke, buat kek ke, biskut ke atau apa saja boleh la tunjukkan bakat anda di sini..dengan adanya ruangan ini, kaum wanita boleh mempelajari teknik-teknik memasak supaya suami bertambah sayang ( kepada mereka yang suda berkahwin ) n menjadi menantu pilihan ( kepada wanita yang bakal berumah tangga )..hehehehe... [You must be registered and logged in to see this image.]

sebagai permulaan, saya nak kongsi satu resipi di mn resipi nie menjadi menu utama dalam family sy..( makanan kegemaran my dad ) iaitu udang mentega..

bahan - bahan :

1. 300g udang sederhana besar ( dibelah di bahagian belakangnya )
2. 1 sudu makan mentega
3. 2 biji kuning telur
4. 2 tangkai daun kari
5. 4 biji cili padi
6. 1 mangkuk air rebusan ayam
7. garam dan ajinamoto secukup rasa

cara - cara memasaknya :

1. panaskan mentega di dalam kuali menggunakan nyalaan api yang besar. tuang kuning telur sedikit demi sedikit sambil mengacau di dalam kuali.

2. masukkan daun kari dan cili padi yang telah dihiris nipis dan diikuti udang yang telah siap dibersihkan.

3. selepas itu masukkan air rebusan ayam dan juga garam secukup rasa. angkat dan toskan menggunakan penapis. boleh la dihidangkan....
Back to top Go down

AuthorMessage
R3nji
JUNIOR MEMBER
JUNIOR MEMBER



PostSubject: Re: secret recipe   22/3/2010, 4:18 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
uinaaa...x sangka mendapat sambut ckit..hehehehe..kan mmg hobi ku masak2 nie..aku lebi rela di suru masa seminggu daripada aku disuru kemas rumah walau sehari..hahahahahahaha...bah nnt aku post lagi resipi2 len..

xtau plak aku ko ske msak..bgus2..aman damai rumah tangge nti ni...
truskan usaha mengepost resepi2 kt cni...
Back to top Go down
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR



PostSubject: Re: secret recipe   22/3/2010, 2:06 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
uinaaa...x sangka mendapat sambut ckit..hehehehe..kan mmg hobi ku masak2 nie..aku lebi rela di suru masa seminggu daripada aku disuru kemas rumah walau sehari..hahahahahahaha...bah nnt aku post lagi resipi2 len..

xtau plak aku ko ske msak..bgus2..aman damai rumah tangge nti ni...
truskan usaha mengepost resepi2 kt cni...

ehh bkn ko pun pndi msk kew..ari tu punya laku mskan mu..smpi licin bah pinggan tu ku tgk..bah..tunjuk kn kepakaran mu sini geng..bangga juak kamisan nnt.. [You must be registered and logged in to see this image.]
Back to top Go down
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR



PostSubject: Re: secret recipe   29/3/2010, 11:57 am

ari nie cek kak nak kongsi resipi makanan tradisi orang bajau semporna pula..memang makanan nie sedap la..kira my fav food jg la..sllu my mom yg msk..tp jarang la ku msk..sbb kalu x biasa buat dia kn hanyir..tp i try la..slamat mencuba..

SAGOL

bahan - bahan :
1. ikan pari ( dipotong sebesar setengah tapak tangan )
2. seulas bawang merah
3. 2 ulas bawang putih
4. 2 inci haliah
5. 2 sudu teh serbuk kunyit
6. 2 batang serai segar
7. 4 - 5 biji cili padi
8. sedikit air asam jawa
9. garam dan ajinamoto secukup rasa
10. hati ikan pari

cara memasaknya :
1. rebus ikan pari sehingga cukup masak. apabila suda masak, asingkan isi dengan tulangnya. biarkan seketika.

2. tumbuk hingga lumat bawang merah, bawang putih dan halia. biarkan seketika.

3. panaskan sedikit minyak, kemudian masukkan hati ikan pari dan kacau kan hati ikan tersebut sehingga sedikit hancur. apabila suda masak, masukkan bawang yang telah ditumbuk tadi dan masukkan sekali kunyit,serai dan cili padi. gaul sehingga menimbulkan aroma yang menyelerakan.

4. sesudah itu, boleh lah masukkan isi ikan pari td. gaul sehingga rata. selepas itu, masukkan sedikit air asam jawa, garam dan ajinamoto secukup rasa. gaul lagi sehingga betul2 masak dan boleh la dihidangkan.
Back to top Go down
R3nji
JUNIOR MEMBER
JUNIOR MEMBER



PostSubject: Re: secret recipe   30/3/2010, 12:39 am

cm bes je ni....nti aku sruh mak aku try...hehe
Back to top Go down
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR



PostSubject: Re: secret recipe   30/3/2010, 11:38 am

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
cm bes je ni....nti aku sruh mak aku try...hehe

ko besa mkn ke..? nie makanan tradisi org bajau semporna..xtau la kalu tmpt ko..weii..ajar aku wat kropok lekor..msti ko teror nie kan..hik..hik.. [You must be registered and logged in to see this image.]
Back to top Go down
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR



PostSubject: Re: secret recipe   7/4/2010, 12:32 pm

[You must be registered and logged in to see this link.] wrote:
request kek boleh..??? kek gula hangus....

babe...aku dah dapat resepi kek gula hangus nie..dpt dr kwn..tp aku lum try lgi..x da mixer aku...huk..huk..kalu ko rajin nnt ko buat la ble aku rasa..
Back to top Go down
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR



PostSubject: Re: secret recipe   7/4/2010, 12:43 pm

kek gula hangus :

bahan-bahannya :-

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 camt soda bikarbonat
  • 4 biji telur ayam
  • 2 camb mentega

cara membuatnya :

  • masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
  • masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
  • masukkan mentega. sejukkan. ketepikan dahulu.
  • pukul telur hingga kembang dan pekat.
  • masukkan susu pekat kedalam telur tadi. kacau hingga sebati.
  • masukkan tepung gandum dan soda. sebatikan.
  • akhir sekali, masukkan air gula yang dah disejukkan.
  • perap adunan selama lebih kurang 3-4jam
  • bakar dalam ketuhar bersuhu 160-180 darja selsius selama sejam.
Back to top Go down
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR



PostSubject: Re: secret recipe   14/4/2010, 12:02 pm

next menu..chiness style..hehehe..pernah la try..sedap jg..sma mcm kat kdai..hehehe...

Ayam Masak Lemon

bahan - bahan A :- ( pemerapan )
1. ayam ( kalau rajin buang tulangnya )
2. 2 sudu serbuk pati ayam
3. lada sula secukup rasa
4. 1 biji telur ayam
5. 1 cawan tepung gandum
6. minyak ( untuk menggoreng )

bahan - bahan B :- ( untuk sos nya )
1. 2 ulas bawang putih ( chopping )
2. 2 biji lemon ( di perah ambil jusnya )
3. 1 sudu gula
4. 1 sudu minyak bijan
5. 1 sudu serbuk pati ayam
6. 2 sudu tepung jagung ( camurkan dengan sedikit air )
7. hirisan lemon

cara memasaknya :
1. perapkan ayam dengan serbuk pati ayam dan lada sula selama 10 - 15 minit.

2. sesudah itu, sadurkan ayam kedalam telur yang dipukul terlebih dahulu kemudian lapiskan dengan tepung jagung. kemudian gorengkan kedalam minyak yang panas seingga ayam bewarna kekuningan.

3. untuk membuat sosnya, panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang putih hingga kekuningkan.

4. masukkan air perahan lemon, gula, minyak bijan, serbuk pati ayam, dan gaulkan hingga sebati. sesudah itu, masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air supaya sosnya pekat.

5. sekiranya kurang garam, bolehlah tambahkan dengan sedikit garam. tp jgn terlalu byk sbb sos nie rasa masam2 manis.

6. sesudah selesai, boleh la masukkan ayam goreng td kedalam sos lemon. gaul sehingga rata dan boleh la dihias dengan hirisan lemon.

selamat mencuba..!!!
Back to top Go down
lynkin84
MODERATOR
MODERATOR



PostSubject: Re: secret recipe   14/4/2010, 2:46 pm

alalalala babe..ini yg mau try ni tau..hehehe.. boleh kaa tu aa try d umahmu? hohoho...
Back to top Go down
http://www.lynkin84.blogspot.com
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: secret recipe   14/4/2010, 11:41 pm

hohohohoh...ble bah kalau ko babe... [You must be registered and logged in to see this image.]
Back to top Go down
nyamuking
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
avatar


PostSubject: Re: secret recipe   15/4/2010, 12:03 am

aku pun la mau, bole ka jgk geng? Razz

__________________________________________________________________
"Kalau Bukan Kita, Siapa Lagi"
[You must be registered and logged in to see this image.] Support Local Band Kita [You must be registered and logged in to see this image.]
Back to top Go down
R3nji
JUNIOR MEMBER
JUNIOR MEMBER
avatar


PostSubject: Re: secret recipe   15/4/2010, 1:25 am

aku pon mau gklaa...mau mkn je..ko tlg masakkan....hiiii
Back to top Go down
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: secret recipe   15/4/2010, 5:24 pm

ble bah..tp korang sediakan la bahan2nya..aku tlg masak jew..sorang sediakan ayam, sorang sediakan rempah ratusnya...amacammmm.....ada brani...????
Back to top Go down
R3nji
JUNIOR MEMBER
JUNIOR MEMBER
avatar


PostSubject: Re: secret recipe   15/4/2010, 6:07 pm

aku ok je tp kne tgk bajet dlu....huhuhu
Back to top Go down
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: secret recipe   15/4/2010, 9:30 pm

ala brapa sen sgt ayam sekilo tu..bahan2 masaknya pun bkan nya mahal..hehehehe... [You must be registered and logged in to see this image.]
Back to top Go down
R3nji
JUNIOR MEMBER
JUNIOR MEMBER
avatar


PostSubject: Re: secret recipe   16/4/2010, 1:02 am

aku nk bli 2 ketul je...ckuplaa utk aku sorang.....hahahaah
Back to top Go down
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: secret recipe   16/4/2010, 2:34 pm

hek elleh..ada ka 2 ketul jak..ckup ke...??? kalu aku rasanya melekat di celah2 gigi jak tu..x smpi gi dlm perut...
Back to top Go down
lynkin84
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: secret recipe   16/4/2010, 4:34 pm

mimang babe..buat celah gigi ja tu..ahahahha...kedekut ko r3nji...
Back to top Go down
http://www.lynkin84.blogspot.com
didie
MEMBER
MEMBER
avatar


PostSubject: Re: secret recipe   16/4/2010, 4:40 pm

[You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.]
Back to top Go down
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: secret recipe   16/4/2010, 10:47 pm

sllu post masakan jak..apa kata kali nie kita buat kuih plk..kuih2 melayu..my fav kuih..hik..hik..

Kuih Seri Ayu :-

bahan2 nya

1. 3 biji telur
2. 230 g gula
3. 240 ml fresh milk
4. 270 g tepung gandum
5. 2 sudu besar tepung penaik
6. 1 sudu kecil baking powder
7. 1 sudu kecil ovellate
8. 1 sudu besar pandan paste
9. sedikit pewarna hijau

cara membuatnya :-

1. telur dipukul hingga kembang.

2. masukkan fresh milk, ovellate, pandan paste, pewarna hijau, baking powder & semua tepung2.

3. ambil sedikit kelapa yang telah diparut & tekan kan sehingga padat dalam acuan.

4. tuang adunan pada acuan & kukus selama 15 minit.
Back to top Go down
mimingcomel
GUEST
GUEST
avatar


PostSubject: Ayam MAsak Cili Padi Tempe   20/4/2010, 4:44 pm

assalamualaikum.....w.b.t



hehehe hari ni mau ajar masakan...kn pempuan mesti tau masak jg.....klo mau jaga suami ke bf ke mesti pandai jaga perutnya kn...jadi rajin2lh memasak hehehe

Ayam Masak Cili Padi Tampe

Bahan - Bahannya :-

1 ekor ayam
2 peket tempe
1 kg santan
20gm lengkuas kisar
200gm bawang merah kisar
3 batang serai ( Titik )
150gm cili padi
2 helai daun kunyit
20gm asam gelugur
50gm serbuk kunyit
20gm kunyit hidup kisar
3-4 biji limau kasturi
sedikit garam dan sebuk perasa


Cara Menyediakannya :-

1. Ayam dipotong enam bahagian dan rebus sampai empuk
2. Masukkan santan bersama serai, lengkuas, kunyit hidup, cili padi, limau kasturi
dan bawang merah
3. Apabila mendidih masukkan ayam, asam gelugur dan tempe.
4. Masukkan garam dan sebuk perasa secukupnya.



Selamat Mencuba & Menjamu Selera....
Back to top Go down
ING
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
avatar


PostSubject: Re: secret recipe   20/4/2010, 4:46 pm

ming klo ko mo post resepi masuk dlm tajuk resepi misschanteq tu..sambung ja sna
Back to top Go down
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: secret recipe   28/4/2010, 7:56 am

mcm sedap tau resepi c ming nie..ada tempe lgi..yg santan tu tggu smpi kering ka or kasi biar2 ada kuah..tu bawang nya indak di tumis ka..???
Back to top Go down
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: secret recipe   3/5/2010, 6:11 pm

next resepi...br jak aku cuba..nie pun 1st time buat..ble la..kira menjadi jg la..

kepak ayam panggang
1. kepak ayam
2. bawang merah
3. bawang putih
4. halia
5. serbuk kunyit
6. serbuk ketumbar
7. serbuk jintan manis
8. kicap pekat manis
9. serai
10. minyak makan
11. garam dan ajinomoto secukup rasa

cara membuatnya :~
1. bersihkan kepak ayam dan tos sehingga tiada air menitik.

2. bawang merah, bawang putih dan halia di bland.

3. kemudian, kepak ayam td di lumur dengan kicap pekat manis, serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, bahan2 yg di bland td, garam dan ajinomoto secukup rasa. gaul sehingga sebati dan tuangkan sedikit minyak dan gaul lagi.

4. perap ayam selama sejam. kalau mau lagi sedap perap semalaman.

5. sesudah itu, boleh la di panggang dan titiskan dgn sedikit minyak menggunakan serai. siap suda....
Back to top Go down
R3nji
JUNIOR MEMBER
JUNIOR MEMBER
avatar


PostSubject: Re: secret recipe   7/5/2010, 7:05 pm

cam resipi wt bbq aritu je ni.....hehehe
Back to top Go down
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: secret recipe   8/5/2010, 7:13 pm

naaa..apa lagi..resepi bbq kita la hari tu..1st tu aku try perap ayam..hehehe..c rajip pun siap mintak juak resepi tu ngan aku..ha..ha..ha..
Back to top Go down
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: secret recipe   26/6/2010, 8:25 pm

kali nie cek kak nak kongsi western food plk lak..my fav soup..cream mushroom soup..

cream mushroom soup.

bahan2 nya :
1. 250g mushroom ( yg kaler hitam 2 ) --> stim dl or rebus
2. 6 biji bawang besar
3. butter / olive oil / mazola oil ( minyak biasa pun ble )
4. fresh milk
5. chicken stok
6. garam secukup rasa
7. white papper
8. bay leaf
9. cream ( anchor )
10. raw ( butter + tepung )

cara buatnya :
1. tumis bawang dengan minyak / butter smpi bawang layu / lembik.

2. masukkan mushroom dan gaul smpi rata.

3. masukkan fresh milk sehingga sama rata dengan musshroom td. kemudian masukkan stok ayam dan gaul hingga rata. biarkan sehingga mendidih.

4. apabila suda mendidih, sejukkan soup tu br blandkan.

5. suda selesai di bland, panaskan semula dan masukkan garam, white paper dan bay leaf.

6. untuk sup tu lebih berlemak, tambahkn dengan cream. kalau xda fresh milk pun ble.

7. kalu mau pekat ckit masukkan raw. biarkan hingga mendidih. siap untuk di hidang.
Back to top Go down
lynkin84
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: secret recipe   6/10/2010, 9:42 am

[i]salam..ekekeke..aku try² aahh masuk bagi resipi.. resipi ni aku suda buat last weekends..siap bagi c abg n cik smartkhu_n rasa..oleh krn dorg masi sihat walafiat, makanya nda ada laa kes keracunan d laporkan..ekekek..ok, here goes:

KARAMEL/FLAN

Bahan-bahan:

Bahan A (Dikisar)
1- 6 biji telur
2- 1 cawan gula
3- 2 keping roti Gardenia (roti Multibake pun boleh...)
4- 1 tin susu cair

Bahan B (gula hangus)
1- 1 cawan gula


Cara-cara memasak:
1- Hanguskan gula dahulu dengan api perlahan sehingga berwarna coklat. Setelah itu tuangkan gula hangus ke loyang & ratakan..ketepikan & sejukkan seketika.
2- Sediakan pengukus. Kisar bahan A & tuang ke dalam loyang yg berisi gula hangus tadi. Pastikan gula hangus telah sejuk sebelum menuang bahan A tersebut. Ini bagi mengelakkan bahan A berketul2..
3- Kukus selama 20-25 minit.. sesudah masak, sejukkan di dlm suhu bilik..setelah sejuk, masukkan ke dalam peti ais. Siap~
Back to top Go down
http://www.lynkin84.blogspot.com
misschanteq
MODERATOR
MODERATOR
avatar


PostSubject: Re: secret recipe   22/4/2011, 4:14 pm

lama x mempost disini kan..aku mau share info nie dengan kawan2 semua..aku mau ajar cara2 buat "BUMBU"..dengan bumbu nie kita bole buat 1001 jenis masakan melayu..bahan-bahan diperlukan :-

1. buah keras
2. bawang besar
3. bawang putih
4. halia
5. cili powder ( serbuk cili )
6. serbuk kunyit

cara buatnya :-
blendkan semua bahan2 tadi hingga sebati..simpan dalam peti sejuk..kalu nak masak gulai kari ke, msk kicap ke try bumbu nie..mmg asli rasa makanan melayu..

selamat mencuba..!!!!
!!!
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: secret recipe   

Back to top Go down
 
secret recipe
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MyFreN Forum :: Wanita Hari Ini :: Dunia Kehidupan Seorang Wanita-
Jump to: